Features

Huoltohommia

Kesän mittaan on pitänyt tehdä kaikenlaista joita kirjaan nyt tähän. Lähinnä on ollut kyse meidän kokemattomuudesta tai ajattelemattomuudesta.

Isopurjeen nostimen köysilukko on tosi jäykkä. Niinpä meillä on ollut tapana, että ennen purjeen laskua siirretään nostin vinssille ja rapulukolle, ja avataan köysilukko, jolloin minäkin heikommalla oikealla kädellä saan köyden irti ja  purjeen alas samalla kuin ohjaan. Kerran köysi ei kiertänyt vinssiä vaan meni suoraan rapulukolle. Seuraavan aallon kohdalla rapulukko irtosi. Se oli ollut kiinni ruuveilla jotka vain upposivat lasikuituun. Vaihdettiin pitemmät ruuvit joihin tuli vastakappale vessan kattoon. Tämä kävi siististi, sillä vessan viisikulmaisen sisäkaton voi irrottaa viidellä ruuvilla. Sen takaisin kiinnittäminen olisi ollut helpompaa, jos ennen irroitusta olisi merkitty vaikka lyijykynällä, mihin asentoon se tulee…

Tänä kesänä on ollut paljon myötätuulta, ja silloin puomi heiluu ja isopurje paukkuu aallokossa. Yhdessä tällaisessa paukussa lensi ratsastaja. Muistin kyllä, että vararatsastajia on, mutta  ne olivatkin edellisessä veneessä. Saatiin onneksi laiturinaapurilta. Kotiin palattua mentiin kauppaan. Tiesittekö, että Maritimissä on viisi eri mallia ratsastajia ? Opetus: ota kuva.

Paukutus irrotti myös sakkelin plokista, joka pitää ison skuuttia kiinni kannessa. Tässä sakkelissa on ruuvikiinnitys, ja Hannu oli kyllä sanonut, että sellaisten löystymistä tulee tarkkailla.

Kummallisin juttu oli outo haju, joka leijui pesualtaan ja roskiksen ympärillä loman loppupuolella. Sitä etsittiin aika kauan, ennen kuin huomattiin, että kun pilssiin kertyy kosteutta (sadevesihän valuu sinne mastoa pitkin), siinä elää joku hyllyvä smegma. Yh.

 

 

2 vastausta artikkeliin “Huoltohommia

  1. Jos suunnitelmissa on ajella myötätuuliosuuksia purjein myös reippaammassa aallokossa, niin voin varauksetta suositella puomijarrua. On erittäin kätevä. Sen kanssa myös virsikirja-ajo on turvallista.

    Tykkää

    1. Kiitos suosituksessa. Vanhassa veneessä mun suosikkiköysi oli preventteri, Nyt tässä saalingit osoittaa sen verran taaksepäin että kovin leveälle ei isopurjetta kuitenkaan saa eikä preventterin viritys olisi helppoa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s