Purjehdukset · Satamat, Suomi

Talviteloille vaihtelevassa säässä

Tämän viikonlopun säistä on ollut monenlaista ilmaa, mutta yhtä mieltä oltiin siitä, että perjantai on paras purjehduspäivä. Ensimmäinen matkapäivä jatkui siis Bärosundiin asti.

Bärosundiin oli tullut kaupan laiturin jatkeeksi uusi valaistu laituri, toisella puolen aisapaikkoja ja lossin puolella paljon poijuja. Satama oli vielä auki, päästiin sisävessaan ja suihkukin olisi ollut käytettävissä.

Lauantaina matka jatkui kohti Hankoa, ensin koneella ja puolen päivän jälkeen nostettiin purjeet. Tämä oli neljäs käyntikerta Hangossa, ja voi siis sanoa että ”yleensä” paikat on kiinni ja tuuli kovaa. Hanko kuitenkin petraa vuosi vuodelta, nyt oli satamassa samanlainen avaruusvessa kuin Loviisassa. Toinen koppi oli ehjä ja toisessa oli paperia. Syötiin Origossa hienosti ja kalliisti, eräänlainen kauden päättäjäisillallinen. Naapuripaikan Oktoberfest jäi väliin.

Sekin on meillä perinne, että Hangosta poislähtö tehdään juoksuköydellä ja silti pelottaa kovassa sivutuulessa. Kaakonpuoleiselta tuulelta päästiin kuitenkin suojaan Hankoniemen taakse, ja melkein koko loppumatka olikin rauhallista purjehdusta. Reivikin avattiin pian. Bruksfjärdillä samalla kun pohdittiin purjeiden laskupaikkaa myötäinen tuuli voimistui äkkiä kymmenestä yli neljääntoista metriin sekunnissa, ja Linjett broachasi ensimmäisen kerran meidän käsissä. Käännettiin keula piihin ja odoteltiin tuulen asettuvan ennen kuin käännytään takaisin satamaan. Odoteltiin hetki ja toinenkin. Sitten tuli epäilys: mitäs jos tämä ei olekaan sadekuuroihin liittyvää puuskaisuutta, jos tämä onkin matalapaineen takareunan kovatuulinen alue ja jatkuu pidempään? Purjehdittiin turvallisesti vastarannan suojiin laskemaan purjeet ja siitä sitten koneella satamaan. Päätös oli oikea sillä yli 16 m/s puuskat jatkuivat tunnin läheisen Vänön sääaseman havainnoissa ja merellä 10 minuutin keskituuli nousi 16 m/s ja puuskat 18 m/s yleisesti.

Taalintehtaan vierassatama toimii näin matalasesongin aikana puhelimella. Sauna-ajat ovat perjantaina ja lauantaina, mutta meille tarjottiin kysymättä perhesaunavuoro. Satamassa on paljon mistä tykkään, esimerkiksi se että polku veneestä vessaan on kokonaan päällystetty niin että ei tarvitse hädissään vaihtaa kenkiä ja vene pysyy silti siistinä. Ravintola Portside oli sunnuntaina kiinni, mutta viereinen kahvila kakkuvalikoimineen auki.

Maanantaina sitten juteltiin Rogerin kanssa talvihoidosta, kannettiin ensimmäinen kuorma bussille ja lähdettiin kotiin. Vielä täytyy autoilla hakemaan loput patjat ja muuta tavaraa. Tästä alkaa talviuni.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s