Purjehdukset · Satamat, Suomi

Scolan kautta loman loppuun

Rödjanista jatkoimme kotiinpäin, pysähdyimme Bärösundiin tankkaamaan, tyhjentämään septin ja käymään ruokakaupassa. Lounasaika lähestyi loppuaan, mutta kapteeni sai silti päivän lounaan Scola-ravintolassa, naisväki valitsi listalta kotimaista kalaa. Eipä tule mieleen tuolta suunnalta tasokkaampaa ravintolaa, kannattaa käydä.

Bäröstä on parin tunnin matka kerhomme suojaisaan saareen, johon jäimmekin kahdeksi päiväksi. Teinin oli aika oppia soutamaan ja lämmittämään puusauna, ja sai se sitten meloa suppilaudallakin. Respectiä kaupunkilaisnuorelle, joka kipaisee pimeän metsän poikki ulkohuussiin taskulampun valossa, eikä kilju vaikka taskulamppu sammuu (no mä löin sitä vähän ja se syttyi uudelleen).

Neljä viikkoa (teinillä kolme), 484 mailia, 24 satamaa, 27,8 tuntia koneajoa. Kolme sadepäivää. Kolme purjehdusta reivatuin purjein, genaakkeri pysyi kassissaan.

Etukäteen meille oli sanottu ”ette te ole oikeastaan purjehtineet kun ette ole olleet Saaristomerellä” ja toisaalta ”ei siellä elokuussa ole ketään”. No tilaa kyllä oli, ja monet muista veneistä olivat ulkomaalaisia. Ainoa satama joka tuli niin täyteen, että muut kulkivat veneemme kautta, oli Rödjan, ja sehän on jo Suomenlahden puolella.  Palveluita sai, saunaan pääsi, ruokakauppoja löytyi. Tuoretta tai savustettua kalaa ei myyty siinä määrin kun odotimme, Stenskär oli  ainoa paikka josta saimme tuoretta savukalaa.

Näin pienellä käytöllä – monessa paikassa veneitä oli vain pari – ei kannata pitää ketään töissä vain keräämässä satamamaksuja. Stenskärissä oli tyylikkäin ratkaisu, laatikko johon sai jättää rahaa ja vaihtoehtoisesti tilinnumero jos ei sopivaa rahaa ole. Seglingen ratkaisu oli myös hyvä: ovessa luki, mihin aikaan henkilö on paikalla. Kevään retkestä viisastuneina olimme varanneet pieniä seteleitä ja kirjekuoria.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s