Features · Satamat, Suomi

Sieniherkkuja Lähteelässä

Taas yksi päivä, jota mainostettiin kesän viimeiseksi, ja #nukuyöulkona sanoi Suomen Latu. Olisi periaatteessa voinut kutsua kavereita veneelle, mutta edelleen oli monia kysymysmerkkejä kuten tuuli ja sumu ja koska päästään lähtemään.

Kello oli jo iltapäivän puolella kun köydet irtosivat laiturista, ja sosiaalinen media huuteli lähisaarten olevan täynnä. No Lähteelään aina mahtuu, ja siellä ei oltu tänä vuonna oltukaan.

Lähteelä ei ole entisellään, vanha isäntäpari on lopettanut, kioski on kiinni, eikä laiturimaksua kerännyt kaupungin työntekijä osannut kertoa paikan tulevaisuudesta. Kauniina syyskuisena viikonloppuna meitä oli yli 50 venettä.

Lähteelään on meiltä vajaat 18 mailia, 6 solmun nopeudella siis kolmen tunnin matka, mutta kun tuuli Kytön selällä heikkeni ja nopeus laski alle kahden solmun, ja samaan aikaan alkoi utu nousta, käynnistettiin moottori ja pöristettiin satamaan.

Iltaruoka ei syntynyt kommelluksitta: ensin pärähti palohälytin, ja sitten huomattiin että veneessä ei ole mustaapippuria. Pippuria lainattiin naapuriveneestä, ja loppu olikin yhtä juhlaa. Tädin tattirisoton voittanutta ei ole, mutta tämä on mitalisijoilla:

Punajuuririsotto retkioloihin

  • 2 dl risottoriisiä
  • 3 keitettyä punajuurta
  • kourallinen mustia torvisieniä
  • 100 g sinihomejuustoa
  • 2/3 lihaliemikuutiosta
  • 1/3 lasillista viiniä
  • öljyä, suolaa, pippuria

Pilko punajuuret 3 mm kuutioiksi rannalla ettet sotke venettä. Silppua sienet. Kiehauta vettä, sekoita mukissa liemikuutioon, paista riisiä öljyssä, lisää lientä ja viiniä kauhallinen kerrallaan ja sienet aika alkuvaiheessa. 10 min kuluttua lisää punajuurikuutiot, 8 min tästä maista, onko riisi tarpeeksi pehmeää, jos on niin lisää juusto muruina, sekoita ja tarjoa.  Lisänä voi tarjota vaikka halloumia tai ahvenia tai paistettua maksaa tai entrecoteta, mitä nyt kaupasta saa (matkanvarren isosta marketista ei saa maksaa viikonloppuna !).

Aamupäivällä täydennettiin sienivarastoja vielä pienellä lenkillä näkötornille ja takaisin. Paperikassillinen tatteja! Herkku-, voi- ja kangastattien lisäksi jyvästattia, joka on sienikirjan mukaan Suomessa hyvin eteläinen laji.

Sieniretkemme aikana satama oli tyhjentynyt, mutta silti ei hötkyilty vaan tehtiin lounaaksi

Kuorma-ajurin pastaa (Spaghetti alla carriatteira)

  • tatteja
  • pekonia
  • tonnikalaa öljyssä
  • valkosipulin kynsi
  • (mustapippuria jos on)
  • parmesaania halukkaille

Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne likoamaan viimeistään silloin kun laitat pastaveden kiehumaan. Samaan aikaan kun (kuiva) pasta menee kiehumaan, ala paistaa silputtua pekonia. Kun valkoiset osat ovat läpinäkyviä, lisää kokonainen valkosipulinkynsi ja tatit, ja minuuttia ennen pastan valmistumista tonnikala.

 

 

 

Mainokset