Satamat, Suomi

Kustavin kolme satamaa

Toisen lomaviikon kovatuulisella jaksolla ehdimme vierailla Kustavin kolmessa suojaisassa satamassa: Katanpäällä, Lootholmassa ja Peterzenillä.

Katanpää sijaitsee Selkämeren kansallispuiston eteläreunalla, ja vaikka satama itse on suojainen, sinne ajaessa joutuu kulkemaan mailin verran Selkämerta. Luoteistuulella aallokko oli tällä välillä korkeaa.  Lootholma on Ströömiksi kutsutun salmen puolivälissä, ja meille se oli kaikkein suojaisin. Peterzenillä saatiin paikka ravintolan eteen ruopatusta, 1.8 – 2 metriä syvästä lahdelmasta, eikä tuuli tai aallokko vaivanneet meitä. Osa paikoista näytti olevan luoteistuulelle alttiimpia.

Katanpäässä oli kahdessa tukevassa laiturissa poijupaikkoja. Laiturin pienellä kirjoitetussa lapussa lukee ”Ei kylkikiinnitystä”. Idänpuoleisen laiturin poijujen takana on matalia paikkoja joita sietää varoa laiturista peruuttaessaan. Katanpäässä rakennetaan rantoja uusiksi ja ainakin tänä vuonna siellä näyttää hieman keskeneräiseltä. Lootholmassa tilaa oli hyvin, mutta ensimmäisen laiturin sisäpuolella poijut olivat melko lähellä laituria (24-jalkaisella oli jo poiju lähellä perää). Peterzenin sisäänajossa näkyy paalupaikkoja, mutta ne taitavat olla pitempiaikaisille asiakkaille; vierasveneet kiinnittyivät poijuihin.

Katanpään varsinainen iso ravintola palvelee vain ryhmiä tilauksesta, mutta satamakahvila on laajentanut tarjontaansa ja nautimme siellä maukkaan lohikeiton. Lootholman palkittu Helena-ravintola oli koronakesänä kiinni, toimistolla myytiin kahvilatuotteita. Peterzenillä on saaristopöytä ja myöhemmin päivällä myös annoksia listalla. Keskustelupalstoilta olimme saaneet käsityksen, että Peterzen olisi rairai-juhlintapaikka, mutta ei ainakaan meidän keskiviikkoiltanamme.

Lootholmassa ja Peterzenillä sauna kuuluu hintaan, Katanpäässä yksi suihkupoletti per henki kuuluu hintaan ja saunan voi varata 25€ maksua vastaan. Ne varaussaunat muodostivat rivitalon, jossa keskustelut ja kiukaan sihinä kuuluivat esteettä löylyhuoneesta toiseen. Ykkös- ja kolmossaunoissa on oma vilvoittelutila, kakkossaunasta vilvoitellaan kolmossaunan oven edessä. Uimalaituri on kolmelle saunalle yhteinen. Lootholmassa saattoi valita sataman lähellä olevan saunan ja suihkut tai kävellä 200 m upealle rantasaunalle. Lootholman rantasaunat olivat parhaat näistä satamista.

Katanpäässä on mielenkiintoisia kävelyreittejä, joilla voi tutustua saaren luontoon ja historiaan sotilastukikohtana. Lootholman lyhyen luontopolun varrelta löytyi vaikuttava siirtolohkare. Sekä Lootholmassa että Peterzenillä on sataman ohella mahdolisuus majoittua mökkeihin, Lootholman rakennukset ovat ylellisiä ja elegantteja, Peterzenin romanttisia pieniä mökkejä. Peterzeniltä kävelimme 1.5 km ”Kustavin käsityökylään”, jossa näkee sepän ja lasinpuhaltajan työssään ja voi ostaa ahvenanmaalaista keramiikkaa. Kävelyreitin voi valita hiekkatien tai asfalttitien väliltä. Lyhyt luontopolku alkaa roskisten vierestä.

Nämä Kustavin kolme satamaa ovat hyvin erilaisia. Katanpää on ehkä paras vaihtoehto omavaraisempi veneilijälle, joka saunan sijaan haluaa luontokokemuksen historian kera. Peterzen tarjoaa hieman eksotiikkaa ja isomman sataman tunnelmaa vaatekauppoineen. Meistä paras satama oli Lootholma, joka vielä paranee kunhan saavat ison ravintolansa auki.

Lisää kuvia tulossa

Katanpään saunaranta
Peterzen

Yksi vastaus artikkeliiin “Kustavin kolme satamaa

  1. Päivitysilmoitus: Lootholma – Colla Bella

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s