Satamat, Suomi

Bockhamnin kautta kotiin

Loviisasta purjehdimme Byöns Bockhamnin supersuojaisaan laguuniin. Säätiedotuksessa oli kovan tuulen varoitus ja aallokkovaroitus, joten lojuimme siellä kaksi yötä, kunnostelimme vähän venettä, seurustelimme ja vain lepäsimme.

Bockhamniin ajetaan sisään jännittävän kapeaa, mutta kolme metriä syvää väylää pitkin. itse laguunissa on kaksi laituria ja joukko poijuja, ja lahdelle voi myös ankkuroida. Me olemme aina olleet suuaukolta katsoen oikeanpuoleisessa laiturissa, jossa on suuaukon puolella yli kaksi metriä vettä. Se on muuten mukava paikka, mutta kävelymaastoa on aika vähän, sillä pian tulevat vastaan yksityiset kesämökit. Harkittiinkin siirtymistä toiseen laituriin, mutta kokeneiden haastatteluista selvisi, että sillä puolella on ensinnäkin suunnilleen laiturin keskivaiheilla kivi, ja toisekseen kosteaa ja varjoisaa maastoa eli enemmän hyttysiä.

Koko paluumatkan vallinneet länsituulet siivosivat pintaveden pois ja tilalle kumpusi kylmää ja kirkasta vettä pohjasta. Nuokoissa mittari näytti +25 C, Bockhamnissa +12 C.

Kylmenevä pintavesi sai aikaan mielenkiintoisia tuuli-ilmiöitä. Ainakin syntyi merituuli-kiertoliike, minkä saattoi havaita pilvisyydestä. Siinä ilma virtaa maalta merelle lähellä pintaa, nousee ylöspäin sisämaassa johon syntyy pilviä, palaa korkealla merelle ja laskee siellä alas. Luultavasti osuimme ajoittain siihen laskuvirtauksen kohtaan, tuuli pyöri kuin puolukka. Ratkoimme ongelmaa siirtymällä pois tältä laskuvyöhykkeeltä joko meren tai rantaviivan puolelle. Meren puolella ounastelin, että kylmä ilma muodosti merenpinnan lähelle patjan, jolloin esteen ylittänyt ilma ei palannut pintaan asti, vaan suojen puolella tuuli vain ylhäällä. Jokseenkin jokaista veneen köyttä tuli kiristeltyä ja löysättyä oikeanlaisen twistin luomiseksi.

Bockhamnissa tapasimme seurakaverin, joka oli lasetellut heikossa myötätuulessa 12 tuntia Lauttasaaresta Bockhamniin asti. Katselimme että ennustetulla tuulella pääsisimme koko matkan yhdellä halssilla, ja harkitsimme samaa. No mahdollisesti tuon merituuli-ilmiön takia tuulen suunta ja nopeus vaihtelivat, mutta jokaisen mahdolisen välipysähdyssataman kohdalla kulki tosi hyvin, ja niin luovimme koko matkan kotiin. Vielä Harmajan ympärillä saatiin tehdä erikoisia liikkeitä välttääksemme Viking Linen aluksen. Kokonaismatkaksi tuli 48 mailia, melkein 11 tuntia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s