Yleinen

Yhteenveto idänretkestä

Tämän vuoden kesälomapurjehdus suuntautui itään. 19 vuorokautta, 256 mailia, 10 eri satamaa. Olemme siis alkaneet viettää useampia päiviä samassa satamassa, joko koska se on mukava tai koska sääolot eivät ole olleet suotuisat. Koiran liittyminen miehistöön on lyhentänyt päivämatkoja.

Emme olleet ainoa venekunta idässä: tapasimme neljä muuta venettä samasta seurasta, ja lisäksi muita tuttuja ja sukulaisia. Idän tunnettuja valtteja ovat väljyys ja puhtaus: samaan aikaan kun verkkofoorumit kilisivät Saaristomeren satamien ahtautta ja sinilevälöllöjä, idässä oli enimmäkseen väljää ja puhdasta. Yhden vanhemman ihmisen kuulimme selittävän että mitä idempään mennään sitä likaisempaa on, Pietarin takia. Pelkään pahoin että tämä on vanhentunutta tietoa ja maatalouden päästöt lounaassa ovat nyt Suomen vesien suurin sotkija. Emäsalon rannassa oli ainoa selvästi havaittava sinileväesiintymä; loman lopulla kumpuaminen sai levälautat katoamaan.

Kaksi kertaa näimme muiden veneiden kääntyvän pois, kun laiturissa oli ”täyttä”: Haapasaareen oli tulossa kaksi suurehkoa moottorivenettä ilmeisesti yhdessä, ja Byöns Bockhamnissa kävi jokunen kääntymässä. Yhden veneen otimme Haapasaaressa kylkeemme, ja sen miehistö kulki meidän kannen kautta kunnes saatiin saunan jälkeen järjesteltyä heillekin keula laiturin nurkkaan. Tätä järjestelyä on opeteltu kerhosaaressa, jossa on periaate, että kaikki mahtuvat, mutta aina ei saa keulaa laituriin asti ja silloin kuljetaan (ilman kenkiä) toisten kannella. Kun aisapaikat yleistyvät tällainen joustavuus vähenee.

Vietimme Kotkan Sapokassa kaikkiaan neljä yötä, ja taidamme äänestää sitä vuoden vierasvenesatamaksi. Laiturit ja pesukoneet on uusittu, sauna on ennenkin ollut hyvä. ja kahvilan väki on ystävällistä ja kärsivällistä. Osa kehuista kuuluu kyllä Kotkan kaupungille: kaupunkipyöräjärjestelmä toimii hyvin, puistot ja (ilmastoidut) museot ovat mielenkiintoisia. Koira kiittää kävelymatkan päässä olevista koirapuistosta ja koirien uimarannasta, ja Laiturikahvilan herkkutikuista.

Yhteenvetoa tehdessäni huomaan myös että Saaristomereen verrattuna olemme olleet tosi vähän kaupallisten yritysten asiakkaina. Ymmärtääkseni sekä Benitas Cafe että Sapokan Laituri Marina ovat kahvilayrittäjiä, ja itse laiturinpidosta vastaavat Kotkan ja Porvoon kaupungit. Haapasaari on kotiseutuyhdistyksen laituri, Ulko-Tammio on Metsähallituksen retkikohde, Ulko-Nuokko on Kymenlaakson virkistysalueyhdistyksen paikka ja Pirttisaari ja Bockhamn Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen paikkoja.

Etätyövuonna pitää lisäksi kirjata, että Haapasaaressa ja Sapokassa oli oikein hyvä nettiyhteys, kun taas Ulko-Nuokossa ja Ulko-Tammiossa piti hakeutua ylös kalliolle, että sai edes sääennusteet ladattua. Ja opimme sellaisen nettitempun, että voi ottaa ruutukaappauksia sivuista joihin haluaa palata ilman internet-yhteyttä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s